Waterschade beveiliging
Tegen diefstal of brand nemen veel mensen preventieve maatregelen. Het risico op schade door ongenode gasten wordt hoger ingeschat dan de kans op waterschade. Aan waterschade wordt dan ook minder aandacht geschonken, terwijl dit in de praktijk juist vaker voorkomt. Een kwart van de Nederlanders heeft wel eens waterschade gehad, tegen ‘slechts’ 17 procent voor diefstal of inbraak. Een grote lekkage met waterschade als gevolg is de nachtmerrie van elke huiseigenaar. Niet alleen kunnen de kosten van de reparatie op zich flink in de papieren lopen, door de waterschade moet u wellicht ook andere zaken vervangen zoals behang, vloerbedekking, elektronische apparatuur en houten elementen in uw huis wanneer deze sporen van houtrot als gevolg van de lekkage vertonen. Het is daarom van belang om uw huis zo goed mogelijk tegen waterschade te beveiligen.
Hoe voorkom ik waterschade?
Om waterschade tegen te gaan hoeft u gelukkig niet meteen met zandzakken in de weer. Waterschade kan voorkomen worden met minder drastische middelen. Om u hierbij te helpen, hebben we een aantal tips voor u op een rij gezet:
- Onderneem direct actie bij lekkende kranen. Een kraan die drupt is geen acuut probleem. Onderneem toch direct actie, voordat het lekken verergert en u niet in staat bent om snel te reageren.
- Maak de dakgoot regelmatig schoon/ Water dat via de dakgoot naar beneden komt, kan zorgen voor vochtplekken of lekkages in de muur. Dat ontdekt u in dat geval pas als het te laat is.
- Ontkalk de wasmachine / vaatwasser. Dit voorkomt dat het water niet weg kan, met lekkage tot gevolg.
- Controleer regelmatig putjes en zwanenhalzen en gooi geen (frituur)vet door de gootsteen, deze kan hierdoor verstopt raken.
- Check ook af en toe de kwaliteit van kit- en voegwerk. Lekkage hierdoor is namelijk niet verzekerd.
- Doe de buitenkraan dicht in de winter en tap eventueel resterend water af. Zo voorkomt u dat water in de leiding uitzet en voor beschadigingen zorgt.
- Zorg voor groen in de tuin. Gras en grond nemen water beter op dan tegels of stenen. Bij heftige regen is het gazon de eerste buffer.
- Tot slot: Zorg dat u de hoofdkraan weet te vinden. Zo kunt u deze snel dichtdraaien mocht er een keer iets fout gaan. Draai hem ook dicht voordat u op vakantie gaat.
Wat te doen bij waterschade?
Krijgt u onverhoopt toch een keer te maken met lekkage? Dan is het handig om te weten wat u moet doen:
1. Ga zo snel mogelijk op zoek naar de oorzaak van de lekkage om deze te stoppen.
2. Droog de spullen die beschadigd zijn op. Belangrijk is dat de (schade)expert moet kunnen zien wat de schadeoorzaak is. Repareer daarom zelf indien mogelijk nog niks.
3. Meld de schade aan uw inboedel-/opstalverzekering. Indien er een expert wordt ingeschakeld, neemt hij of zij contact met u op.
Persoonlijk beveiligingsadvies
BpN-Groep levert up to date beveiligingssystemen vanaf €0,95 per dag tot en met geavanceerde domoticasystemen. Allen te bedienen via onze app of gekoppeld aan de landelijke meldkamer die 24/7 voor u klaarstaat. Zo heeft u alles in 1 om uw huis optimaal te beveiligen. Bekijk hier onze productpakketten voor de best passende keuze voor uw situatie. Wilt u persoonlijk advies op maat? Laat uw gegevens achter via onderstaand formulier of neem contact op via 035 541 47 47 of mail naar advies@bpn-groep.nl. Dan nemen wij vrijblijvend contact met u op om te bepalen wat voor u het beste beveiligingssysteem is!