Koolstofmonoxide beveiliging

Koolmonoxide, ook wel bekend als CO, staat niet voor niets bekend als de sluipmoordenaar. U ziet of ruikt het niet maar wanneer u het inademt kan dit ernstige lichamelijke gevolgen hebben. Een koolmonoxidevergiftiging kan iedereen overkomen en leidt al snel tot bewusteloosheid en in het ernstigste geval zelfs tot de dood. Het is dan ook van levensbelang dat mensen zich bewust zijn van het risico op een vergiftiging én hoe u deze kunt voorkomen.

Hoe voorkom ik het?

Jaarlijks overlijden in Nederland gemiddeld 10 tot 15 personen door koolmonoxidevergiftiging of houden er ernstige gezondheidsklachten aan over. Voorkom koolstofmonoxidevergiftiging en kies voor een goede koolstofmonoxide beveiliging. Een koolmonoxidemelder (of CO-melder) waarschuwt als er een verhoogde concentratie van koolmonoxide in de ruimte aanwezig is. In de koolmonoxidemelder zit een CO-sensor, welke de CO-gas-concentratie in uw huis meet. Wanneer de sensor gevaarlijke niveaus van het gas opmerkt, gaat het alarm af. Ondanks dat een CO-melder een noodzakelijke maatregel is wanneer het gaat om voorkomen van koolmonoxidevergiftiging, is het belangrijk om regelmatig en vakkundig onderhoud te laten uitvoeren voor de veilige werking van uw installatie.

Hoe ontstaat koolstofmonoxide?

Koolmonoxidevergiftiging komt het meeste voor als gevolg van een slecht onderhouden open geiser,  gaskachel of cv-ketel, te weinig ventilatie of een gebrek aan de rookgas/luchttoevoer. Het risico van een koolmonoxidevergiftiging wordt nog veel groter als het verbrandingstoestel in een kleine, slecht geventileerde ruimte staat. Bijvoorbeeld op een boot, in een caravan of in een kleine doucheruimte en als er geen directe afvoer van het toestel naar buiten is. Ook is de kans op koolmonoxidevergiftiging aanwezig tijdens situaties waarbij gas, olie of hout wordt verbrand in een afgesloten ruimte. Denk hierbij aan binnenshuis barbecueën, het gebruik van heaters in een schuurtje of een afgesloten partytent. Een aantal tips om het risico op koolmonoxidevergiftiging te verkleinen:

  • Laat uw (open) verbrandingstoestel zoals de kachel, geiser, cv- of combiketel regelmatig controleren
  • Ventileer goed
  • Plaats een werkende koolmonoxidemelder

 Wat te doen bij koolstofmonoxidevergiftiging?

  • Zet alle ramen en deuren zo ver mogelijk open
  • Schakel het desbetreffende toestel uit en schakel de gastoevoer af
  • Waarschuw en help andere aanwezigen in de woning
  • Ga zo snel mogelijk naar buiten
  • Bel het alarmnummer 112 en volg de aanwijzingen van de hulpdienst op
  • Raadpleeg een huisarts

Persoonlijk beveiligingsadvies

BpN-Groep levert up to date beveiligingssystemen vanaf €0,95 per dag tot en met geavanceerde domoticasystemen. Allen te bedienen via onze app of gekoppeld aan de landelijke meldkamer die 24/7 voor u klaarstaat. Zo heeft u alles in 1 om uw huis optimaal te beveiligen. Bekijk hier onze productpakketten voor de best passende keuze voor uw situatie. Wilt u persoonlijk advies op maat? Laat uw gegevens achter via onderstaand formulier of neem contact op via 035 541 47 47 of mail naar advies@bpn-groep.nl. Dan nemen wij vrijblijvend contact met u op om te bepalen wat voor u het beste beveiligingssysteem is!

Navigeer direct naar onze overige tips per categorie: