Koolstofmonoxide beveiliging

Jaarlijks overlijden er 10 tot 15 mensen in Nederland aan koolstofmonoxidevergiftiging. Wat is dit giftige gas en waarom wordt het ook wel de sluipmoordenaar genoemd?

Koolstofmonoxide (CO) is een gas wat vrij komt bij de verbranding van fossiele brandstoffen zoals bijvoorbeeld hout, gas en petroleum indien er onvoldoende zuurstof aanwezig is. Het gas is geurloos en onzichtbaar en juist dát maakt CO zo gevaarlijk, aangezien het ernstig giftig is. Bij inademing van dit gas hecht het zich namelijk aan hemoglobine in je bloed, waardoor het zuurstof in je bloed verdringt. Als je kort aan CO blootgesteld bent, betekent dit dat je hoofdpijn kan krijgen en je misselijk, duizelig of vermoeid kan voelen. Bij langere blootstelling kun je echter bewusteloos raken en heeft dit vaak de dood tot gevolg.

Hoe kun je koolstofmonoxide-vergiftiging voorkomen?

Koolstofmonoxide-vergiftiging in huis wordt vaak veroorzaakt door verwarmingsapparaten, warmwatertoestellen, een CV-ketel (zowel verouderde als nieuwe modellen) of een oven of fornuis wat op fossiele brandstoffen werkt. Ook slechte installatie van 1 van deze apparaten kan CO-vergiftiging veroorzaken. Het is dus belangrijk dat je er zeker van bent dat je goed onderhouden apparaten in je huis hebt geïnstalleerd die gecheckt zijn door professionals.

Daarnaast is een CO-melder een must. Een CO-melder detecteert CO door middel van een sensor die een chemische reactie inzet als het in contact komt met dit gas. Hierna gaat een hard alarm af, zodat bewoners van het huis hulpdiensten kunnen inschakelen. Er zijn ook combi CO-melders, die bijvoorbeeld ook rook detecteren. Wel is het belangrijk dat je gekeurde melders gebruikt, die op professionele wijze zijn geïnstalleerd op de juiste plek en manier en die na een aantal jaar weer wordt vervangen.

Domosafe kan jou helpen je huis te beschermen tegen CO-vergiftiging!

Via ons DomoSafe systeem gaat niet alleen een hard alarm af op het moment dat de CO-melder koolstofmonoxide detecteert, maar ook wordt er een signaal naar uw Domosafe-tablet of app gestuurd. Dit fungeert dan als een extra alarm. Mocht uw melder bijvoorbeeld in de zolder afgaan, hoort u dit dus ook op de plek van uw smartphone of uw tablet.

Met onze betrouwbare, ervaren adviseurs kunnen wij kijken wat er in uw huis nodig is om deze sluipmoordenaar geen kans te geven! Neem contact op via het contactformulier hiernaast en wij komen zo spoedig mogelijk bij u langs.

*Bron: Brandweer NL

Hebben wij uw interesse gewekt met onze:

  • Snelle detectie van dit dodelijke gas;
  • Mogelijkheid tot het plaatsen van combi CO-melders;
  • Doormelding van de detectie naar mobiel, tablet of meldkamer?

Neem dan vandaag nog contact met ons op via advies@bpn-groep.nl of via ons directe telefoonnummer 035 541 47 47.

Bekijk meer:

Navigeer direct naar één van onze diensten:

Camerasystemen

Brandbeveiliging

Waterschade-beveiliging