Overvallen, meest kwalijke vorm van criminaliteit

Overvallen behoren tot de meest kwalijke vormen van criminaliteit. Naast de waardevolle spullen die worden buitgemaakt is de emotionele schade vaak enorm. Iemand die overvallen is blijft niet zelden ziek thuis of is zodanig met de gebeurtenis bezig dat normaal functioneren niet meer mogelijk is. Soms sluit een ondernemer zelfs zijn bedrijf vanwege de gevolgen van een overval. In veel politieregio’s heeft de aanpak hiervan inmiddels topprioriteit gekregen. Met name in de donkere wintermaanden is het aantal overvallen groter dan in de zomermaanden. Dit vindt zijn oorzaak in het feit dat juist in de wintermaanden mensen veel geld uitgeven in de winkels in verband met de feestdagen (denk hierbij aan Sint Nicolaas, kerstmis en nieuwjaar). Er is dan vaak veel contant geld in de winkels aanwezig. Uiteraard speelt ook de dekking van de nacht een rol. In het donker (lees, nabij sluitingstijd) kan men makkelijker vluchten dan op een heldere zomerdag.
Voor iedere branche is een ander protocol denkbaar om overvallen zoveel mogelijk te voorkomen. Voor iedere branche geldt echter:

  • zorg voor niet (of indien mogelijk geen) teveel contant geld in uw vestiging
  • wees bij een sluitingsronde niet alleen
  • zorg voor voldoende licht

Zo zijn er diverse maatregelen te bedenken, passend rondom u eigen situatie, om het risico op een overval te verkleinen.