TILBURG – Inbrekers weten de weg weer te vinden naar onze woningen. In de eerste helft van 2022 steeg het aantal ongewenste bezoekjes van criminelen met 20 procent vergeleken met dezelfde periode in 2021. Dat betekent dat er zo’n 400 keer per week wordt ingebroken in een huis.

De toename lijkt vooral te komen doordat er dit jaar minder maanden met coronamaatregelen waren en we dus vaker van huis gingen. Dat blijkt uit de InbraakBarometer van Interpolis over de eerste zes maanden van 2022.

Niet overal
Opvallend is dat in lang niet alle regio’s de inbraakgolf een stijgende lijn heeft, in Limburg (-6%) daalde het en in Groningen (0%) bleef het aantal woninginbraken gelijk. Inbrekers sloegen juist veel vaker toe in Drenthe (+57%), Flevoland (+51%) en Overijssel (+44%). Van de 25 grootste steden vallen grote toenames in Haarlemmermeer (+136%) en Leiden (+130%) op, terwijl in provinciesteden als Dordrecht, Zaanstad en Tilburg juist een afname te zien is.

 

Ook de politie ziet dat inbrekers bezig zijn met een herstart nu we weer op kantoor werken en ’s avonds weer uitgaan. „En met de vakantie voor de deur is het helemaal uitkijken geblazen”, waarschuwt Sybren van der Velden Walda, projectleider woninginbraak van de Nationale Politie. „In coronatijd konden veel mensen door de wereldwijde maatregelen niet op vakantie en bleven thuis. We zagen als politie het aantal inbraken sterk afnemen. Nu dat wel weer vrij kan, pakken velen hun kans om eropuit te trekken.”

Vakantie
Uit een peiling van de InbraakBarometer blijkt dat ruim een derde van de Nederlanders (34%) zich op zijn vakantieadres zorgen maakt over een mogelijke woninginbraak thuis. Want in juli en augustus neemt de kans op ongenode gasten met een kwart toe. Opvallend is dat vooral jongeren daar bang voor zijn. Bijna de helft van de 24-minners vreest een vakantie-inbraak (48,0% ) en onder de 25-40 jarigen is dat 44%.

„Hoewel veel Nederlanders zich geen zorgen maken, neemt vrijwel iedereen wel maatregelen voor vertrek richting het vakantieadres”, weet Mireille van den Boom, die verantwoordelijk is voor de InbraakBarometer. „De meest gekozen voorzorgsmaatregelen zijn het op de hoogte brengen van buren (58%), af en toe het huis laten checken (52%), post laten weghalen (45%) en lichten laten branden, bijvoorbeeld met tijdschakelaars of slimme verlichting (42%). Ook laat 22% iemand op het huis passen, checkt 17% camerabeelden en sluit 13% de gordijnen voor vertrek.”

Ook benadrukt Van den Boom inbrekers vooral het idee te geven dat je niet op vakantie bent. „Ruim bijvoorbeeld ook niet te goed op. Laat enkele glazen op tafel staan in het zicht. En vraag buren om voor je huis of op de oprit te parkeren, zo lijkt het alsof iemand thuis is. En zet ook je krantenabonnement op pauze om stapels achter de voordeur te vermijden.”