Door de coronacrisis staan veel bedrijfspanden leeg. Langdurig gesloten bedrijfspanden vormen een prooi voor inbrekers. Geef inbrekers zo weinig mogelijk kans om in te breken. Ga regelmatig even kijken en neem extra beveiligingsmaatregelen. Je kunt bijvoorbeeld (extra) camera’s en bewegingssensoren plaatsen en deze aansluiten op het beveiligingssysteem. De meldkamer krijgt dan bericht wanneer personen te dicht in de buurt komen. Maak ook binnen je bedrijf goede afspraken over zaken als toegang en beveiliging. Welke organisatorische maatregelen kun je zoal in je bedrijf nemen?

  • Sleutelbeheer: Voorkom dat een dief een sleutel weet te stelen. Zorg ervoor dat sleutels niet op plaatsen liggen waar inbrekers ze verwachten. Registreer welke medewerkers een sleutel hebben en leg dit vast in een sleutelcontract. Hiermee maak je je personeel medeverantwoordelijk voor een goed sleutelbeheer. Werk met gecertificeerde sleutels. Dit betekent dat je voor het bijmaken van een sleutel een pasje of certificaat nodig hebt.
  • Voorzie ramen en deuren van inbraakwerend hang- en sluitwerk.
  • Zorg voor inbraakwerende beglazing of scherm de ramen af met rolluiken of traliewerk.
  • Zorg voor een opgeruimd en overzichtelijk terrein. Snoei regelmatig de beplanting om het bedrijfspand. Hiermee voorkom je dat een inbreker ongezien zijn gang kan gaan.
  • Zorg voor goede beveiligingsverlichting, maak hierbij gebruik van bewegingssensoren.
  • Zorg voor een goed alarmsysteem en verander de toegangscodes regelmatig. Vaak moet je een alarmsysteem met een code in- of uitschakelen. In de praktijk blijkt dat bedrijven deze codes bijna nooit veranderen. Toch is het verstandig om dat regelmatig te doen. Bijvoorbeeld als het aantal gebruikers toeneemt of een medewerker vertrekt. Alarmsystemen met elektronische sleutels bieden hiervoor een oplossing.
  • Het komt steeds vaker voor dat particuliere beveiligingsbedrijven bedrijventerreinen en winkelgebieden bewaken. Je kunt ze inschakelen voor bijvoorbeeld observatie, controle en contacten met de politie. Door dit gezamenlijk met andere ondernemers te doen blijven de kosten relatief laag. Bijkomend voordeel is dat jij en je medewerkers hierdoor geen risico lopen. Maak daarnaast afspraken met omwonenden en bedrijven in de omgeving over sociale controle van elkaars panden.

Je doet er alles aan om inbrekers buiten de deur te houden. Mocht je toch slachtoffer worden van een inbraak zorg er dan voor dat je snel weer verder kunt met je bedrijf. Om goed voorbereid te zijn op onverwachte gebeurtenissen, is het aan te raden de gevolgen van een calamiteit voor de continuïteit van jouw bedrijf in beeld te brengen. Dat doe je door een bedrijfscontinuïteitsplan op te stellen. Hierin leg je contactgegevens, afspraken, vergunningen en ander relevante informatie vast. Ook inventariseer je preventieve maatregelen waarmee je de risico’s kunt verminderen. Bijvoorbeeld over de bescherming van belangrijke data en je administratie.

Bron kvk.nl Lees hier het hele artikel over criminaliteit tijdens de coronacrisis