Drie fases bij inbraken

Een inbraak is een vervelende gebeurtenis. Vaak ontstaat de meeste schade door de inbraak zelf en niet door wat wordt meegenomen. Voorkomen is ook in dit geval beter dan genezen. Inbraakpreventie vraagt om een gedegen aanpak.

Inbraak

Bij een inbraak onderscheidt men 3 belangrijke fases:

Fase I: inbraakpreventie.

Inbrekers zijn net ondernemers, zij denken : hoe kan ik een zo hoog mogelijke opbrengst krijgen tegen minimale risico’s. Criminelen breken bij voorkeur in op onbeveiligde locaties.
Belangrijk bij inbraakpreventie zijn bouwkundige aanpassingen, zoals goede verlichting, goede sloten, inbraakwerende ramen en overige aanpassingen aan uw pand.
Een goed doordacht inbraaksysteem is onmisbaar bij inbraakpreventie. Een inbreker weet dat de pandeigenaar en/of politie wordt gewaarschuwd zodra het alarm afgaat. De inbreker beseft dat zijn inbraaktijd dan aanzienlijk verkort wordt. De crimineel zal dus liever een onbeveiligd pand uitkiezen.
Daarnaast zijn zaken als selectie van betrouwbare medewerkers en het dagelijks afvoeren van geld van essentieel belang.

Fase II: inbraakdetectie.

Een Borggecertificeerde inbraakinstallatie is dusdanig aangelegd dat het systeem niet is te saboteren. Zodra melders worden afgeplakt, draden worden doorgeknipt of een deur of raam wordt opengelaten, zal de inbraakinstallatie actie ondernemen. Uiteraard is het systeem voorzien van een noodaccu.
Inbraakdetectie doet u met een inbraaksysteem dat in verbinding staat met een Particuliere Alarm Centrale. Deze centrale kan actie ondernemen zodra uw inbraakdetectiesysteem een melding afgeeft.
Als u het inbraaksysteem koppelt aan IP-Camera’s -inclusief audio verbinding- maakt u het systeem nog effectiever. De meldkamer -maar ook uzelf- kan dan bij een inbraak meeluisteren en, in het geval er camera’s zijn gemonteerd, zelfs meekijken.

Fase III: schadebeperking.

Is een inbreker ondanks alle maatregelen dan toch eenmaal binnen dan is het zaak om de schade zoveel mogelijk te beperken. Dit kan worden gerealiseerd door de tijd die de inbreker in uw pand doorbrengt zo kort mogelijk proberen te maken. Een inbreker die betrapt is zal zo snel mogelijk weer het pand willen verlaten. De aanwezige sirenes zullen de inbreker laten merken dat hij betrapt is. Ook middels de audioverbinding kan een centralist kenbaar maken dat er is gesignaleerd dat iemand in het pand is. De inbreker zal zo snel mogelijk het pand willen verlaten.