Het aantal woninginbraken stijgt sinds lange tijd weer. Uit een analyse van het ANP op basis van politiecijfers blijkt dat in de periode van januari tot en met september van dit jaar 17.300 woninginbraken werden geregistreerd. Dit is een stijging van zeven procent in vergelijking met de 16.100 woninginbraken in dezelfde periode vorig jaar.

Volgens de politie heeft de toename te maken met het versoepelen van de coronamaatregelen. Toen mensen weer vaker naar buiten gingen, steeg het aantal inbraken ook weer.We zitten nu iets lager dan in precoronajaar 2019 rond dezelfde tijd. Maar het gaat naar verwachting nog altijd om ruim 25.000 woninginbraken dit jaar, Vooral in Drenthe, Flevoland en Overijssel sloegen inbrekers tot dusver vaker toe.

In Limburg en ZuidHolland werd juist minder vaak ingebroken. Huiseigenaren kunnen veel kunnen doen om het inbrekers lastig te maken. bijvoorbeeld zoals het plaatsen van goed hang en sluitwerk op ramen en deuren, het gebruiken hiervan ook als je maar heel even de deur uit bent, het aanbrengen van voldoende buitenverlichting en het geven van je huis een bewoonde indruk als je er niet bent.